Galaxy Zoo

Galaxy Zoo este locul unde fiecare poate să-i ajute pe astronomi să exploreze universul.  Prima versiune Galaxy Zoo a fost lansată în iulie 2007, cu o bază de date compusă din milioane de galaxii surprinse de telescopul robotizat al Sloan Digital Sky Survey. Datorită imensităţii bazei de date, echipa ce a iniţiat proiectul a estimat că ar fi nevoie de cel puţin doi ani ca vizitatorii site-ului să poată să le parcurgă în întregime.  Totuşi în primele 24 de ore de la lansare, site-ul a primit 70.000 de clasificări pe oră şi mai mult de 50 de milioane de clasificări în primul an de la un număr de 150.000 de persoane.

Multiplele clasificări ale unui obiect permit verificarea corectitudinii fiecărei estimări. Unele proiecte necesită clasificări riguroase, iar altele pot acoperi un spectru mai larg. Misiunea primului Galaxy Zoo a fost una simplă, de a împărţi galaxiile în eliptice şi spiralate. Datele oferite de clasificarea Galaxy Zoo s-au dovedit la fel de exacte ca cele realizate de către astronomii profesionişti.

Al doilea proiect, care este în prezent în derulare, se numeşte Galaxy Zoo 2. La acest proiect pot participa toţi doritorii care deţin un calculator conectat la internet şi sunt familiarizaţi cu limba engleză.  Clasificările au devenit mai complexe, urmărindu-se astfel şi alte trăsături ale galaxiilor. Informaţiile necesare vă sunt prezentate la începutul înscrierii în program şi pot fi accesate oricând nu sunteţi siguri de o clasificare. Nu există răspunsuri neapărat „corecte”; important e ca observatorul să exprime ceea ce lui i se pare cel mai apropiat de realitate.

Toţi cei care doresc să se implice în acest proiect o pot face pe site-ul proiectului: http://www.galaxyzoo.org

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: