Speedy Mic

Folosind observaţiile făcute cu ESO VLT, astronomii au reuşit pentru prima dată să reconstruiască modelul unei stele de tipul soarelui aflată la 150 de ani lumină. Steaua a fost poreclită Speedy Mic datorită vitezei mari de rotaţii. Studiul acestei stele tinere va ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine prima etapa a vietii Soarelui nostru.

Steaua a fost observată în două nopţi consecutiv în octombrie 2006.  Folosind o tehnică bazată pe efectul Doppler, astronomii au reconstituit imagini ale suprafeţei stelare. Astfel s-a detectat prezenţa câtorva pete „solare”. Câteva sunt aproape de polul vizibil, în timp ce majoritatea petelor sunt distribuite asimetric la diverse latitudini.

Uwe Wolter, autorul principal al studiului,  menţionează că imaginea obţinută de pe Speedy Mic ne permite să localizăm pentru prima dată sursa unei explozii şi împrejurimile sale. Observaţiile cu raze X identifică câteva explozii care sunt spontane şi care elimină o cantitate mare de energie. La una dintre ele, astronomii au putut să îi determine originea ca fiind pe suprafaţa stelei. Explozia, care a durat patru ore, a fost de sute de ori mai puternică decât o explozie solară de proporţii mari.  Echipa de cercetători susţine că elementul surpriză este locaţia exploziei. Contrar celor ce se întâmplă pe Soare, locul în care a fost observată explozia nu corespunde cu petele detectate.

Speedy mic este o stea foarte tânără, cu o vârstă de doar 30 de milioane de ani, de aproximativ 150 mai tânără decât Soarele.  Wolter susţine că este posibil ca Soarele nostru să fi avut o rotaţie la fel de rapidă în tinereţea lui. Studierea lui Speedy Mic este ca şi cum am observa Soarele la începuturile sale. Vom putea astfel întelege modul în care erupţiile solare au afectat planetele.  Aceste studii pot de asemenea contribui la o înţelegere mai bună a erupţiilor solare care pot provoca distrugeri semnificative  sistemelor noastre electrice şi de telecomunicaţii.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: