Cometa Lulin (C/2007 N3)- update

Comet Lulin

Spectaculoasa cometă Lulin este urmărită şi de către satelitul NASA Swift.  Swift este ideal în a observa această cometă din moment ce nu se poate trimite o sonda spaţială pe cometă. Cantitatea mare de gaz emisă de cometă o face ideală pentru studiul cu raze X.

Cometa este o aglomerare de gaze îngheţate amestecate cu praf.  Cometa Lulin este destul de activă iar datele recoltate de UVOT arată că ea eliberează aproximativ 3000 de litri de apă pe secundă.  Satelitul Swift nu poate vedea în mod direct apa, dar lumina ultravioletă de la soare sparge moleculele de apă în atomi de hidrogen şi molecule de hidroxil. Swift detectează moleculele de hidroxil şi imaginile lui Lulin arată un nor de hidroxil ce se întinde pe o distanţă de 402.000 kilometri.

Datorită apropierii ei maxime de Pământ care va avea loc mâine pe 24.02.2009, cometa Lulin poate fi observată în mişcarea ei, deplasându-se cu o viteză considerabilă faţă de stelele din preajmă.  Spectacolul este şi mai interesant datorită faptului că zona de cer străbătută de Lulin este şi traiectoria multor sateliţi geostaţionari.

Şi astronomii din România nu au stat nepăsători. Astfel astronomul sighetean Sorin Hotea a realizat în seara zilei de 22 februarie o estimare a cometei. Cometa a fost observată printr-un binoclu de 15×70. Magnitudinea cometei a fost de 5.0. Gradul de condensare a fost estimat la 4, iar dimensiunea la 20 de minute.  Dacă vremea ar fi fost mai favorabilă, iar cometa ar fi putut fi observată printr-un telescop, estimăm că dimensiunea ar fi ajuns la 30 sau chiar 40 de minute.

Pentru mai multe detalii, predicţii şi harta de observare ale Cometei Lulin pe site-ul Astroinfo.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: