Exploziile cu raze gamma

Observaţiile făcute de telescopul Fermi sugerează că razele gamma încărcate de energie călătoresc prin spaţiu cu doar puţin sub viteza luminii. Dacă viitoarele cercetări vor demostra acest lucru, fundamentele fizicii moderne ar putea fi zdruncinate. O posibilă viitoare teorie a universului ar putea ajuta la unirea celor doi stâlpi fundamentali ai fizicii secolului al douăzecelea: teoria relativităţii şi mecanica cuantică.

Satelitul Fermi, cunoscut ca fiind un telescop ce poate detecta razele gamma, a fost lansat în iunie 2008. Scopul său este de a studia exploziile stelare, jeturile cosmice, particulele anihilatoare şi alte lucruri care nu am vrea să se întâmple în preajma Pământului nostru. La scurt timp după lansare, Fermi a interceptat exploziile cu raze gamma care sunt de obicei provocate de stele care mor.

Pe data de 16 septembrie 2008, Fermi a înregistrat cea mai puternică explozie cu raze gamma observată până acum. Explozia a avut loc cu 12.2 miliarde de ani în urmă. După explozie satelitul Swift a detectat-o la rândul său  în raze X.  S-a înregistrat o întârziere de 16.5 secunde în declanşarea cantităţii celei mai ridicate de fotoni observată în timpul exploziei.  Această întârziere este asemănătoare cu una din teoriile gravităţii cuantice, lucru care reprezintă o  descoperire semnificativă.  Dar înainte de a sărbători această realizare, oamenii de ştiinţă trebuie să ia în considerare şi explicaţiile alternative.

Oricum în decursul anilor care vor urma, Fermi va detecta mai multe explozii puternice, chiar şi pe cele pe lungimi scurte de undă.  Dacă Fermi va mai observa astfel de întârzieri ale energiei razelor gamma, atunci poate vom avea dovezi suficiente că într-adevăr aceste teorii ale gravităţii cuantice ne spun ceva mai profund despre univers.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: