Forma Soarelui

De mult timp, observatorii eclipselor totale de soare au căutat să detecteze mici schimbări în mărimea sau în forma Soarelui.  De curând, satelitul NASA, RHESSI, a măsurat Soarele cu o precizie mai mare chiar decât cea din timpul eclipselor solare. Astfel s-a descoperit că rotaţia Soarelui cauzează bombarea mijlocului stelei mai mult decât s-a prevăzut. Bombarea prevăzută este de 7.8 milisecunde de arc. Cercetătorii însă au anunţat în luna octombrie că Soarele este de fapt turtit cu mai mult de 8 milisecunde de arc. Mai mult, bombarea este mai pronunţată în timpul perioadelor de activitate solară ridicată.

Odată cu această măsurătoare la o noua scară, un fenomen cu totul nou a intrat în vizorul oamenilor de ştiinţă. Circumferinţa schimbătoare a Soarelui se modifică aparent de la „crestele” magnetice de pe suprafaţa sa, care în mod subtil imită structura cojii unui pepene galben. Deviaţiile de la forma de elipsoid perfect are implicaţii în modul în care Soarele îl atrage pe Mercur sau în modul în care nucleul solar este modelat. Probabil această formă determină şi propagarea undelor acustice în interiorul Soarelui.

Cei pasionaţi de activitatea solară şi deţin un telescop solar pot chiar în aceste zile să admire o nouă pată solară. Aceasta se formează în emisfera nordică a Soarelui. Latitudinea la care se află şi polaritatea magnetică ne arată că pata solară face parte din Ciclul Solar 24.  Ca o atenţionare pentru cei care doresc să privească Soarele, acesta nu se admiră niciodată cu ochiul liber. Pentru a nu vă răni vederea şi pentru a face observaţii de calitate, se recomandă folosirea de filtre solare şi telescoape solare, care se pot achiziţiona din magazinele de specialitate.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: