Titan sub microscop

Oamenii de ştiinţă care au colectat timp de patru ani datele furnizate de sonda Cassini au reuşit să cartografieze vastele câmpuri de dune de pe suprafaţa celei mai mari luni aparţinând lui Saturn, Titan.  Aceste dune ar putea influenţa vremea, determinând direcţia generală a vântului de pe Titan.

Dunele de pe Titan sunt orientate spre direcţia est-vest. În mod surprinzător, orientarea şi caracteristicile dunelor indică faptul că la suprafaţa vântul bate înspre est, nu înspre vest. Acest model este opus direcţiei sugerate de modelele de circulaţie a curenţilor de aer cunoscute până acum.  Acest model este de asemenea important pentru viitoarele misiuni de explorare care vor implica experimentele la bordul unor baloane.

Grupul de cercetători a cartografiat 16.000 de segmente de dune din aproximativ 20 de imagini radar, care au fost combinate pentru a produce noua hartă.  Se crede că dunele de pe Titan sunt compuse din boabe de nisip de hidrocarbon, derivate din chimicalele organice care se găsesc în atmosfera încărcată a lui Titan.  Dunele se grupează în jurul terenurilor mai înalte şi astfel ne putem da seama de înalţimea lor. Cel mai des ele se acumulează în aproprierea ecuatorului, unde condiţiile mai uscate facilitează transportul particulelor de către vânt.  Zonele mai înalte de pe Titan ar putea conţine lacuri şi ar putea fi mai umede din cauza hidrocarbonului lichid. Astfel ele nu oferă condiţii ideale pentru formarea dunelor.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: