Privind prin ochiul Nebuloasei Helix

Astronomii au obţinut o nouă imagine a nebuloasei planetare Helix, folosindu-se de Observatorul Sud European din Chile. Imaginea ne arată în fundal o mulţime de galaxii, care de obicei nu se văd în imaginile anterioare ale acestui obiect.

Helix Nebula sau NGC 7293 se găseşte la aproximativ 700 de ani-lumină în constelaţia Aquarius ( sau Vărsătorul). Este una dintre cele mai apropiate şi mai spectaculoase nebuloase planetare. Aceste obiecte deosebite nu au nimic de a face cu planetele, dar li s-a spus aşa pentru că prin telescop păreau iniţial a avea forma unei planete. Nebuloasele planetare sunt, de fapt, rămăşiţele ultimei explozii a unor stele asemănătoare cu Soarele înainte de transformarea lor în pitice albe. Nori de gaze sunt aruncaţi de pe suprafaţa stelei, deseori în forme şi modele complicate şi frumoase. Acestea strălucesc sub urmele de radiaţie ultravioletă de la steaua care e acum mai slabă în intensitate, dar care încă este foarte fierbinte. Principalul inel al nebuloasei Helix se întinde pe aproape 2 ani-lumină, sau jumătate din distanţa de la Soare la cea mai apropiată stea de sistemul nostru solar.

Totuşi o privire atentă în partea centrală a obiectului descoperă nu numai inelele şi buclele, dar şi galaxii îndepărtate văzute prin gazul subţire. Unele dintre aceste galaxii par să fie adunate în grupuri separate, care sunt împrăştiate pe diverse părţi ale imaginii.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: