Jocul galaxiilor

Telescopul spaţial Hubble a surprins imaginea a trei galaxii care au intrat într-un joc gravitaţional de-a războiul care ar putea sfârşi prin dispariţia uneia dintre ele.  Localizată la aproximativ 100 de milioane de ani-lumină în constelaţia Piscis Austrinus, interacţiunea galactică va conduce în ultimă instanţă la asimilarea celei de-a treia galaxii.

Cele trei combatante sunt galaxiile NGC 7173, NGC 7174 şi NGC 7176. Ele fac parte din Grupul Compact al lui Hickson 90, numit astfel după astronomul Paul Hickson, care în anii 1980 a catalogat pentru prima dată aceste mici grupuri de galaxii.

NGC 7173 şi NGC 7176 par să fie nişte galaxii eliptice, fără prea multe gaze sau praf. Total diferite de ele este NGC 7174 care este o galaxie spirală care pare să fie dezintegrată de vecinele ei apropiate. Galaxiile experimentează o puternică interacţiune gravitaţională, fapt pentru care un număr semnificativ de stele au fost efectiv dislocate de lângă galaxiile-mamă.  Momentan, stelele care au părăsit galaxia proprie se împrăştie şi formează o componentă luminoasă a acestui grup de galaxii.

Se crede că în final NGC 7174 va fi distrusă şi doar cele două galaxii eliptice vor supravieţui.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: