Noua Lună a lui Saturn

Recent a fost descoperit un nou satelit natural al planetei Saturn. Noua lună a lui Saturn apare ca un punct mic care se mişcă de-a lungul inelului G al planetei în imaginile furnizate de sonda Cassini. Oamenii de ştiinţă cred că ea este sursa inelului G şi a unicului său arc. Cercetătorii au găsit această lună în timp ce analizau imagini capturate pe parcursul a 600 de zile. Obiectul are aproximativ jumătate de kilometru diametru şi este integrat într-un inel parţial sau într-un arc de inel.

Înainte de Cassini, inelul G este doar un inel plin de praf care nu era asociat vreunui satelit natural cunoscut. Descoperirea acestui corp lunar, împreună cu alte date furnizate de Cassini, vor ajuta la elucidarea inelului misterios.

Inelele lui Saturn au fost numite în ordinea în care au fost descoperite de la A la G. Inelul G este unul din inelele exterioare şi difuze. În interiorul să află un arc de cerc de aproximativ 250 kilometri lătime plin cu materie. Noua lună se mişcă în interiorul acestui arc. Măsurătorile anterioare ale lui Cassini au indicat că acest inel parţial ar putea fi produs de particule mari de gheaţă ca şi această lună.

Descoperirea lunii şi a perturbaţiilor care apar în traiectoria sa sub influenţa satelitului Mimas evidenţiază relaţia strânsă dintre sateliţii naturali şi inele, pe care o vedem în tot sistemul saturnian. În viitor vom putea afla poate mai multe despre cum se formează aceste inele şi cum interacţionează cu celelalte corpuri din vecinătate.

La începutul anului viitor, Cassini va analiza mai de aproape inelul şi satelitul. Misiunea Cassini Equinox, o extindere a misiunii originale de 4 ani, va continua până în toamna anului 2010.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: