Sistem binar de găuri negre

Astronomii de la NOAO (National Optical Astronomy Observatory) din Tucson, Arizona, au descoperit ceea ce par a fi două găuri negre masive care orbitează una în jurul celeilalte în centrul unei galaxii. Teoria găurilor negre gemene a fost emisă cu mai mult timp în urmă, dar doar o căutare amănunţită şi sistematică a dus la găsirea unei astfel de perechi.

Cele două găuri negre par a fi separate doar de o distanţă de 0.33 ani-lumină. Descoperirea acestui sistem binar va duce la o mai bună înţelegere a modului în care se formează şi evoluează găurile negre din centrul galaxiilor. După formarea unei galaxii, este foarte probabil ca o gaură neagră să se formeze în centru ei. Misterul evoluţiei lor se aprofundează atunci când galaxiile de care aparţin se ciocnesc şi se contopesc în cele din urmă. Teoretic, ele vor gravita una în jurul celeilalte, pentru a forma mai apoi o gaură neagră mai mare.

Oamenii de ştiinţă prevăd că în câţiva ani vor putea să observe schimbări de viteză în acest sistem binar. În acest moment gaura neagră mai mică are masa de 20 de milioane de ori masa Soarelui. Cealaltă gaură neagră este de 50 de ori mai mare decât vecina ei. Mărimea lor a fost determinată de viteza cu care se mişcă acestea pe orbită.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: