Apă pe Marte

Apă lichidă şi sărată a fost detectată pe unul din picioarele sondei Phoenix. Cercetătorii presupun că apa în această formă ar putea fi prezentă şi în alte locaţii de pe planetă. În premieră, apa a fost detectată şi fotografiată într-un alt loc decât Pământul. Conform ultimelor dovezi fizice şi termo-dinamice, apa sărată ar putea fi destul de răspândită pe Marte. Apa lichidă este ingredientul esenţial în formarea vieţii. Această descoperire are implicaţii importante pentru diversele arii de explorare a planetei, inclusiv pentru determinarea gradului de habitabilitate.

În trecut, oamenii de ştiinţă credeau că apa există pe Marte doar sub formă de gheaţă sau vapori de apă din cauza temperaturii scăzute şi a presiunii atmosferice. Se credea că gheaţa de pe Planeta Roşie ar putea să se transforme direct în vapori, fără a se topi.

Fotografiile arată picuri de apă care s-au format în timpul verii polare. Unii picuri cu noroi par să se fi extins prin absorbţia de apă din atmosferă. Imaginile arată că unii dintre stropi s-au mişcat şi apoi s-au contopit unii cu alţii. Din analizele chimice ale solului înconjurător, cercetătorii au concluzionat că apa respectivă poate fi sărată. Acest aspect nu ar fi un impediment împotriva vieţii. Unele bacterii de pe Pământ pot rezista în condiţii extrem de sărate şi reci.

Această descoperire este rezultatul strategiei pe care a adoptat-o misiunea de explorare a planetei. Scopul principal a fost găsirea apei şi mai apoi a posibilelor forme de viaţă. Iată că apa a fost găsită! Oare ce mai urmează?

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: