Instantaneu cu sateliţii lui Saturn

Pe 24 februarie 2009, telescopul spaţial Hubble a fotografiat în premieră patru luni ale lui Saturn care au trecut prin faţa planetei. Titan poate fi observat în partea de nord a planetei, iar aproape de planul inelelor, chiar la marginea discului planetei, îl putem vedea pe Mimas. Mult înspre partea stângă a discului planetei se află Enceladus şi Dione.

Aceste tranzite sunt foarte rare şi pot avea loc doar când planul inelelor este apropiat planului nostru de vedere. Tranzite asemănătoare au loc odată la 14-15 ani. În 1995-1996, Hubble a fost martor la un eveniment asemănător, cu ocazia căruia au fost descoperiţi noi sateliţi ai planetei.

Fotografiile tranzitelor au fost realizate cu o cameră de câmp larg, special creată pentru observaţii planetare, pe care Hubble o are în dotare. Pe 24 februarie, Saturn a fost la o distanţă de 1.25 miliarde de kilometri de Pământ. În aceste condiţii telescopul Hubble poate să vadă detalii de până la 300 de kilometri pe discul planetei Saturn. Banda neagră care se poate sesiza de-a lungul planetei, puţin deasupra inelelor este umbra pe care acestea o lasă pe planetă. Începutul anului 2009 este un timp favorabil pentru a observa prin telescop sateliţii şi tranzitele lor peste discul lui Saturn. Chiar dacă probabil nu vom putea obţine fotografii asemănătoare cu cele ale lui Hubble, experienţa vizuală va fi la fel de puternică.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: