Simbioza dintre un roi deschis şi o nebuloasă planetară

Recent telescopul spaţial Hubble a surprins imaginea unui vechi „cuplu” ceresc. Este vorba de o nebuloasă, rămăşită a unei stele bătrâne, care se află în mijlocul unui roi de stele, care de obicei s-ar destrăma înainte ca stelele ce îl formează să atingă vârste înaintate. Portretul acestor doi parteneri spaţiali a fost relizat pe 15 ianuarie.

Imaginea prezintă nebuloasa planetară NGC 2818, care s-a format în urma morţii unei stele care a început să îşi disperseze straturile superioare. Această nebuloasă planetară se găseşte în mijlocul roiului  deschis NGC 2818A. Acest roi este un grup recent de stele ţinute împreună de gravitaţie.

Majoritatea roiurilor deschise se dispersează în spaţiu pe parcursul a câtorva sute de milioane de ani. De obicei procesul durează mai mult decât acel al formării unei nebuloase planetare. În cazul de faţă NGC 2818A este un roi cu o durată de viaţă neobişnuit de mare, estimată la 1 miliard de ani.  Putem deduce astfel că astfel de „simbioze” sunt destul de rare, dar totuşi de o spectaculozitate deosebită.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: