Remember 100 HA

Manifestările dedicate Anului Internaţional al Astronomiei 2009 au antrenat astronomi mari şi mici, amatori şi profesionişti din toată lumea. Implicaţi solemn şi profund în toate activităţile de popularizare, pe întreg globul pământesc cele 100 de ore de astronomie au trecut pe nesimţite pentru astronomii care au sărbătorit universul în colţul lor de lume.

Acţiunile de popularizare au cuprins şi Astroclubul SARM Sighet, ai cărui membrii suntem. În Sighet şi în Baia Mare, cele 100 de ore au fost sărbătorite de către membrii clubului, elevi din trei şcoli sighetene, Planetariul din Baia Mare şi un număr însemnat din publicul larg maramureşan.  Manifestările au început în după-masa zilei de 2 aprilie prin deschiderea oficială în cadrul unei întâlniri speciale a Astroclubului.

Ziua de vineri a fost una încărcată cu prezentări de referate, proiecte şi scenete pe teme astronomice în trei şcoli sighetene. Atât membrii clubului cât şi o grupă de elevi ai Colegiului Naţional Dragoş Vodă au încântat publicul prezent în număr mare. Sâmbătă, 4 aprilie, membrii clubului au organizat împreună cu Planetariul Baia Mare o acţiune comună care a avut în prim-plan vizitarea planetariului, proiecţie de filme astronomice şi observaţii cu publicul băimărean.

Probabil că ziua cea mai reuşită a fost cea de duminică. Pot spune că a fost într-adevăr cireaşă de pe tort.  Sorin Hotea şi cu ceilalţi membri ai clubului l-au avut ca invitat pe Raul Truţă de la Astromagazin.ro, un magazin online şi offline care comercializează produse cu profil astronomic. Având în dotare 3 telescoape şi 2 lunete, star-party-ul la care au fost chemaţi sighetene a fost un adevărat succes. Începând cu orele 17, lunetele şi telescoapele au fost asaltate pentru observaţii la Soare, Lună şi Saturn. În jur de 800-900 de oameni s-au perindat, unii pentru prima dată în viaţă, pe lângă un telescop. De la copii la vârstnici, toţi au rămas marcaţi de frumuseţea cerului. Târziu în noapte ne-am îndreptat înspre casă cu multe amintiri plăcute şi cu satisfacţia că am putut oferi ceva frumos celor din jur.

100 de ore de astronomie a fost o experienţă minunată în care am reuşit să ne simţim mai aproape de univers, dar şi unul de celălalt. Am fost cu toţii o mână de oameni spectatori ai unui univers pe care de cele mai multe ori nu îl înţelegem, dar el este de fapt esenţa a tot ce înseamnă umanitate. În orice caz, aşteptăm cu nerăbdare Ziua Astronomiei. Până atunci: Cer senin!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: