Calea Lactee îşi dublează masa

Cu ajutorul unei reţele de 10 radio telescoape din întreaga lume, au fost măsurate distanţele extrem de precise până la 18 surse radio din zona de formare a stelelor din galaxia noastră. De asemenea s-a înregistrat şi mişcarea lor în cele trei dimensiuni.

Studiul a furnizat o nouă hartă ce înfăţişează rotaţia Căii Lactee, care este diferită de presupunerile astronomilor de până acum. Galaxia noastră se roteşte de 15 ori mai repede şi este de două ori mai masivă decât se credea. Acest fapt pune Calea Lactee pe picior de egalitate cu galaxia Andromeda (care este asemănătoare ca masă) chiar dacă galaxia noastră are un număr mai mic de stele.

Punctul roşu suntem noi

Nu ar trebui să mai considerăm Calea Lactee ca fiind sora cea mică a Grupului Local de galaxii, din moment ea şi Andromeda pot fi percepute ca galaxii egale din punctul de vedere a masei.

Harta din stânga reprezintă galaxia Calea Lactee cu cele patru braţe ale sale. Punctul roşu indică locaţia Soarelui, iar punctele verzi şi albastre sunt sursele emiţătoare de unde radio care au fost monitorizate.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: