Mâna din cer

Încă odată universul ne întinde o mână simbolică printr-un mic, dar dens obiect ceresc de numai 20 de kilometri diametru. În centrul imaginii spectaculoase surprinsă de Observatorul X-ray Chandra, se găseşte un pulsar tânăr şi puternic, cunoscut sub numele de PSR B1509-58. Pulsarul este o stea neutronică care se învârteşte foarte rapid şi care răspândeşte energie  în spaţiul din jurul său, creând structuri complexe şi interesante.

Chandra a detectat o variaţie de raze X de la cele cu energie mai slabă (culoarea roşie), până la cele mai puternice emisii (culoarea albastră). Astronomii cred ca B1509 are o vârsta de 1700 de ani şi se află la 17.000 de ani-lumină distanţă.

Stelele neutronice sunt create de stele masive care îşi consumă „combustibilul”. În urma acestui fapt se produce o implozie a stelei. B1509 face 7 rotaţii pe secundă şi eliberează energie la viteze considerabile care formează o nebuloasă similară cu nebuloasa Crab . Totuşi nebuloasa formată de B1509 este de 15 ori mai mare decât nebuloasa Crab. Aceste fenomene se datorează cel mai probabil câmpului magnetic al stelei, care este de 15 trilioane de ori mai mare decât al Pământului.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: