Viaţă lângă stelele reci?

Se crede că viaţa pe Pământ s-a născut dintr-o” supă” fierbinte de elemente chimice. Dar oare un astfel de amestec poate exista şi în jurul altor planete? Un studiu nou provenit de la astronomii NASA împreună cu Telescopul Spaţial Spitzer intuieşte că stelele mai reci decât Soarele pot avea un mix diferit de elemente chimice prebiotice.

Componenta prebiotică, numită cianidă de hidrogen, a fost căutată de către Spitzer în materialul care se învârte în jurul diverselor stele. Cianida de hidrogen face parte din familia adeninelor, care sunt de fapt elemente care compun ADN-ul. Moleculele de cianidă au fost detectate în jurul stelelor galbene, asemănătoare cu Soarele, dar nu au fost găsite în jurul stelelor mai reci şi mai mici, ca de exemplu piticele roşii sau maro.

Stelele tinere se nasc înăuntrul unor învelişuri de praf şi gaz care în final iau forma unor discuri. Praful şi gazul reprezintă materia primă de formare a planetelor. Oamenii de ştiinţă speculează că moleculele vieţii primordiale pot să se formeze în aceste discuri.

Descoperirea acestor elemente chimice pot avea implicaţii asupra planetelor descoperite recent în jurul stelelor pitice de tip M. Unele dintre aceste planete par a fi versiuni la scară mare a Pământului, dar până în prezent nici una nu pare a orbita într-o zonă în care apa ar putea fi lichidă. Daca s-ar descoperi totuşi o astfel de planetă, astronomii nu sunt siguri că ea ar putea susţine viaţa. Piticele M au un puternic magnetism care ar putea fi nefavorabil dezvoltării vieţii. Pe lângă aceasta, aceste planete ar putea avea un deficit de cianide de hidrogen, element care pare să fie o parte din noi.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: