Măgarul solar

Fenomenul optic cunoscut sub numele de sundog sau parhelia poate fi deseori sesizat în preajma discului Solar. „Câinele solar” este de fapt o pată foarte luminoasă care se găseşte pe un halou solar. Parhelia este un fenomen optic atmosferic asociat cu reflexia sau refracţia luminii solare în micile cristale de gheaţă care compun norii cirrus. Deseori, se pot observa două astfel de fenomene concomitent, de o parte şi de alta a Soarelui.

Când Soarele este destul de aproape de orizont cele două formaţiuni sundog sunt localizate pe haloul cu raza de  22°. În timp ce Soarele se înalţă, parhelia se mută încet mai departe, dispărând când Soarele ajunge la 61° deasupra orizontului.

Pământul este prima planetă de la Soare care are cantităţi semnificative de nori ce conţin cristale de gheaţă, facilitând astfel formarea fenomenelor sundog. Pe lângă fenomenele sundog, pot apărea şi alte fenomene optice în atmosfera terestră cum ar fi: haloul, arcul tangent, circumscris şi circumzenital, sunpillar, cercul parhelic.

Pe alte planete şi luni, apa şi gheaţa sunt mai rare, totuşi diverse structuri cristaline produc diverse halouri. Pe marile gigante gazoase (Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun), norii de amoniu, metan sau alte substanţe formează halouri care pot avea patru sau chiar mai multe fenomene sundog.

De data aceasta, francezul Erwan Henry of Carnac, ne oferă o imagine puţin mai haioasă, în care câinele solar convieţuieşte fericit cu prietenul său prin coincidenţă, un măgar tare simpatic.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: