Controverse ale formării galaxiilor

O echipă condusă de astronomul John Salzer a descoperit o serie de galaxii masive ale căror proprietăţi sugerează faptul că s-au format destul de recent. Această descoperire pune în dificultate teoria ce susţine că galaxiile masive şi luminoase (asemănătoare cu Calea Lactee) au început procesul de formare la scurt timp după Big Bang.

Coordonatorul echipei afirmă că cele 15 galaxii sunt sisteme galactice masive. Totuşi galaxiile menţionate sunt mai deosebite, din cauza bogăţiei în substanţe chimice, ceea ce sugerează faptul că evoluţia stelelor din ele este foarte înceată. Prezenţa slabă a elementelor „grele” (elemente mai grele ca şi heliul) implică faptul că aceste galaxii sunt tinere, din punct de vedere cosmologic, şi s-ar fi putut forma recent. Vârsta lor ar putea fi doar de 3 sau 4 miliarde de ani. Dacă bănuielile astronomilor se dovedesc a fi corecte, aceste 15 galaxii dau posibilitatea investigării fazelor formării unei galaxii şi proces evolutiv al acesteia. Acest lucru este foarte greu de studiat pentru că de obicei astfel de fenomene sunt localizate în trecut îndepărtat al universului.

În timp ce ipoteza privind vârsta fragedă a acestor galaxii este una care provoacă oamenii de ştiinţă, aceasta nu este unica explicaţia pentru aceste sisteme enigmatice. O alternativă ar fi faptul că galaxiile respective sunt rezultatul contopirii a două galaxii mai mici. Pentru a putea elucida misterul celor două ipoteze, Salzer şi echipa sa se vor folosi de imaginile de mare rezoluţie ale telescopului spaţial Hubble, pentru a determina dacă aceste sisteme au fost produse sau nu prin contopire.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: