Ploaia de Lyride

Curentul de meteori Lyride îşi va intensifica activitatea cu câteva ore înaintea zorilor zilei de 22 aprilie. Condiţiile de observare a meteorilor vor fi destul de bune datorită faptului că maximul Lyridelor este la doar 2 zile înainte de luna nouă.  Sub un cer bun, observatorii vor putea observa până la 20 de meteori pe oră.

Numit după constelaţia unde se găseşte radiantul, curentul Lyridelor este activ între 16 şi 25 aprilie.  Lyra este uşor de găsit pe cer, deoarece are în componenţa sa steaua strălucitoare Vega. Vega este a cincea stea ca strălucire de pe cerul nopţii.  Observaţiile la meteori se fac de obicei cu ochiul liber. Intensitatea curentului Lyridelor variază de la an la an, cu un maxim de 20 de meteori pe oră. De cele mai multe ori, maximul durează doar câteva ore.  Meteorii Lyride sunt rapizi şi destul de strălucitori. Aceste particule sunt rămăşiţe ale cometei Thatcher (C/1861 G1).

„Ploile de stele” sunt o bună oportunitate de a organiza expediţii de observare. Împreună cu alţi iubitori ai cerului vă puteţi îndrepta spre o locaţie cu un cer bun. Aveţi nevoie de izoprene, saci de dormit şi de ce nu, un ceai cald la termos. Vă recomandăm să purtaţi haine groase, pentru că mulţi observatori sunt descurajaţi de frigul nopţilor de primăvara.
Lyride cât mai multe!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: