Cea mai mică exoplanetă

Cunoscutul cercetător Michel Mayor a anunţat descoperirea celei mai mici planete din afara sistemului nostru solar. Planeta „E” din faimosul sistem Gliese 581 are aproximativ două mase terestre. Aceeaşi echipă a reconsiderat orbita planetei „D” din acelaşi sistem, situând-o în zona prietenoasă vieţii din jurul piticii roşii. Această localizare a ei înseamnă de fapt că planeta ar putea să conţină oceane de apă în stare lichidă.

Planeta Gliese 581 E orbitează steaua proprie care este localizată la 20,5 ani-lumină depărtare în constelaţia Libra. Mişcarea de revoluţie se realizează în 3.15 zile. Planeta „E” este cea mai uşoară planetă detectată până acum şi este foarte posibil să nu fie gazoasă, ci telurică. Fiind atât de aproape de steauă, planeta nu se află în zona ce ar putea fi propice vieţii.  Descoperirea planetei Gliese 518 E întregeşte sistemul planetar la patru planete având masa între 1.9 şi 16 mase terestre. Cea mai îndepărtată planetă din sistem, Gliese 581 D, orbitează steaua-mamă în 66,8 zile.

Astronomii sunt foarte încrezători în ce priveşte viitorul descoperirii planetelor din afara sistemului solar. Ei speră să identifice o planetă asemănătoare Pământului care să fie localizată în mijlocul zonei prietenoase vieţii din jurul unei pitice roşii. Un lucru este evident: vânătoarea continuă!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: