O pasăre pe nume Mercur

Mercur este planeta cea mai ascunsă privirilor astronomilor, dar în această săptămână avem oportunitatea de o observa la elongaţie maximă în seara de duminică, 26 aprilie 2009. Mulţi astronomi amatori nu au putut să vadă planeta Mercur din cauză că ea nu se îndepărtează foarte mult de Soare. Pentru a o observa avem nevoie de un cer aproape întunecat şi trebuie să ne aflam la o altitudine considerabilă pentru a o distinge dintre culorile amurgului. O elongaţie solară bună şi o declinaţie nordică este necesară pentru observarea aceste planete. Aceste condiţii se vor îndeplini chiar în această săptămână.

Tot pe 26 aprilie 2009,  Mercur se va afla în conjuncţie cu Luna şi Pleiadele.  Acest spectacol va putea fi urmărit cu ochiul liber imediat după ce Soarele a apus. Nu este recomandabil să îl căutam pe Mercur înainte de a apune Soarele pentru că putem să cauzăm leziuni grave ochilor neprotejaţi.  Pleiadele se vor afla între Lună şi Mercur, deci pentru a localiza planeta găsiţi Luna, apoi Pleiadele şi vă deplasaţi privirea puţin înspre partea stângă şi în jos. Conjuncţia va putea fi vizibilă la 45 de minute după apusul Soarelui.

Dar până la acest spectacol ceresc, puteţi să vă bucuraţi şi în această seară de Mercur împreună cu întreaga natură, la fel ca această pasăre poreclită Mercur.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: