Cu asteroidul la bronzat

Un studiu publicat în prestigioasa revistă Nature ne arată faptul că suprafaţa unui asteroid se erodează şi se înroşeşte mult mai repede decât se credea anterior. Responsabilul pentru această „îmbătrânire” a asteroizilor este însuşi vântul solar. Această descoperire va ajuta astronomii să se folosească de modul în care arată un asteroid pentru a-i identifica trecutul său sau urmele impactului cu un  alt asteroid.

Asteroizii par să se „bronzeze” foarte repede, dar nu din cauza ultravioletelor, ca noi oamenii, ci din cauza puternicului vânt solar. Se ştia demult că suprafaţa asteroizilor se erodează şi se colorează în roşu, dar procesul de erodare şi durata acestuia erau subiecte de controversă. Când doi asteroizi se ciocnesc, ei crează o mulţime de fragmente cu suprafeţe fine, ne-erodate. Astronomii au descoperit că aceste suprafeţe îşi modifică atât culoarea, cât şi aspectul în mai puţin de un milion de ani, un timp relativ scurt raportat la vârsta sistemului nostru solar.

Studiind diverse grupuri de asteroizi, oamenii de ştiinţă au demonstrat că şi compoziţia suprafeţei asteroidului joacă un rol important în colorarea sa. După primul milion de ani, suprafaţa îşi încetineşte ritmul de colorare, acesta depinzând mai mult de compoziţie decât de vârsta asteroidul. Mai mult decât atât, suprafeţele nealterate nu sunt numai rezultatul coliziunii dintre asteroizi. Aceste suprafeţe pot fi rezultatul întâlnirii cu o planetă a cărei atracţie gravitaţională scoate la iveală zone încă „nebronzate”.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: