Găuri negre hoinare prin Calea Lactee

Deşi poate duce a scenariu de film SF, diverse găuri negre hoinăresc prin galaxia noastră ameninţând să înghită tot ce ajunge prea aproape de ele.  Noile calcule ale cercetătorilor de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian sugerează că sute de găuri negre masive (rămăşiţe ale vremurilor de început ale galaxiei) pot fi în deplasare prin Calea Lactee.

Vestea bună este că Pământul e în siguranţă. Cea mai aproape gaură neagră de acest tip se află la mii de ani-lumină distanţă. Astronomii sunt nerăbdători să localizeze astfel de găuri negre pentru a obţine informaţii asupra formării lor. Aceste găuri sunt relicve ale istoriei Căii Lactee, iar astronomii sunt acum nişte arheologi cosmici care le studiază pentru a afla mai multe despre istoria galaxiei noastre.

Potrivit teoriei, găurile negre hoinare au apărut iniţial în centrele unor galaxii pitice şi cu masă scăzută. De-a lungul vremii, aceste galaxii pitice s-au contopit pentru a forma galaxii de mărimea Căii Lactee. De obicei, când două galaxii se ciocnesc găurile lor negre se contopesc de asemenea. Dar uneori emisiile de radiaţie gravitaţională trimit una dintre aceste găuri undeva la periferia mega-galaxiei, dar nu suficient de departe pentru a scăpa de forţa ei gravitaţională. Astfel de găuri negre mici pot fi încă în preajma periferiei Căii Lactee. Numărul de găuri negre rătăcitoare prin galaxie depinde de multitudinea de proto-galaxii care au format Calea Lactee.  Ele pot fi greu de reperat deoarece o gaură neagră este vizibilă doar când absoarbe materia din preajma sa.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: