Io – în colaps?

O întrebare pe care mulţi dintre observatorii satelitului natural al lui Jupiter, Io, o ridică se referă la faptul că acesta ar putea să fie golit de conţinutul său şi să colapseze sub propria greutate. Această întrebare are legătură cu faptul că pe Io se produc erupţii vulcanice într-un ritm foarte alert, care expulzează enorm de multă lavă.

Totuşi oamenii de ştiinţă ne asigură că Io nu erupe un volum suficient de materie într-un ritm suficient de rapid pentru a se goli de interior şi apoi a colapsa. Io erupe aproape 500 de kilometri cubi de materie pe an. Această cifră este una ridicată dacă luăm în seamă faptul că Pământul erupe doar 4 kilometri cubi de lavă. Volumul de lavă de pe Io trebuie să fie extrem de ridicat din moment ce poate îngropa în lavă craterele de impact într-un timp destul de scurt. Astfel pe suprafaţa satelitului nu a  fost detectat nici un crater de impact.

De-a lungul vieţii sale în sistemul solar, Io probabil a erupt şi şi-a „reciclat” interiorul de mai multe ori, dar la o scală globală acest proces este unul încet. Cu toată activitatea vulcanică, anual Io adaugă mai puţin de un procent la masa sa totală.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: