Marte – păcăleala de fiecare an

Probabil fiecare dintre noi primeşte în fiecare an pe YMessenger sau pe e-mail o veste pe cât de  „senzaţională”, pe atât de neadevărată. Mesajul ce l-am primit şi anul acesta suna ceva de genul: „A se nota în calendar, Oriunde te vei afla pe 27 august 2009 la miezul nopţii şi 30 de min., nu uita să ridici ochii spre cer. Vor fi două luni pe cer. Planeta Marte va fi cea mai strălucitoare pe cerul înstelat şi va fi la fel de “grasă” ca luna plină. Marte se va afla la 34,65 milioane de mile faţă de Terra. Evenimentul se va mai produce în anul 2287. Împarte această informaţie cu prietenii tăi pentru că nimeni în viaţă azi nu va mai vedea fenomenul a doua oară.”

Toată tevatura aceasta a început în anul 2003. Într-adevăr, în anul 2003 Marte s-a aflat aproape de Pământ, la distanţa istorică de aproximativ 55 de milioane de kilometri, cum n-a fost de câteva zeci de mii de ani. Totuşi strălucirea acestei planete a depăşit-o doar pe cea a planetei Jupiter. Nici măcar n-a ajuns să fie la fel de strălucitoare ca şi Venus. Confuzia cu Luna s-a creat probabil datorită faptului că în 2003 unele publicaţii au afirmat că prin telescop Marte se va vedea precum Luna cu ochiul liber. Totuşi nicidecum nu vom putea vedea vreodată cu ochiul liber o planetă şi Luna ca fiind aproximativ la fel de mari şi de strălucitoare. Marte este de obicei o planetă care nu se remarcă prin dimensiunea aparentă, iar anul 2003 a fost o excepţie fericită.

În prezent planeta Marte răsare în jurul orei 4 şi se află în constelaţia Pisces. În 2009 planeta roşie se va vedea cel mai bine spre sfârşitul anului. Următoarea opoziţie va fi pe 29 ianuarie 2010 când planeta Marte va avea un diametru aparent de doar 14″. Oricum şi în 2003 la opoziţia istorică Marte a avut diametrul aparent maxim de 25″ iar Luna are  de obicei diametrul de aprox. 30′ (adica 1800″, deci de vreo 70 de ori mai mare). Chiar dacă la anul Marte va avea un diametru aparent mult mai mic decât in 2003, planeta merită observată cu ajutorul telescopului  de toţi iubitorii de astronomie.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: