Noctilucent – norii luminoşi ai nopţii

De la sfârşitul primăverii până la mijlocul lui august suntem încântaţi de nişte formaţiuni noroase pe cât de frumoase, pe atât de misterioase numite Noctilucent. Primii astfel de nori din anul 2009 au fost văzuţi deasupra Rusiei pe 27 mai, iar două zile mai târziu au putut fi văzuţi deasupra Danemarcii şi a insulelor Britanice. Norii pot fi observaţi în general de cei care trăiesc la latitudini între 50 şi 70 de grade. Totuşi uneori au putut fi văzuţi până în Italia sau la poli. În emisfera sudică, aceşti nori sunt mult mai slabi în strălucire şi apar mai rar.

Norii Noctilucent sunt fenomene noroase situate în atmosfera superioară şi vizibile după crepuscul. Norii sunt formaţi din cristale de gheaţă. Ei sunt consideraţi a fi cei mai înalţi nori din atmosfera Pământului şi se găsesc în mezosfera la altitudini de 76 până la 85 kilometri. De obicei, norii Noctilucent sunt prea slabi pentru a fi observaţi. Ei devini vizibili când sunt luminaţi de către lumina soarelui aflat sub orizontul vizibil. Unii afirmă faptul că aceşti nori au un fel de lumină proprie datorită ionizării.

Acest tip de nori nu este pe deplin înţeles, fiind un fenomen meteorologic descoperit recent. Ei au fost observaţi prima dată în anul 1885 la doi ani după erupţia vulcanului Krakatoa.  La vremea aceea nu se ştia exact dacă aceşti nori sunt provocaţi de erupţie sau dacă au fost observaţi din întâmplare tocmai când Krakatoa a erupt. Studiile ne arată că praful şi vaporii de apă vulcanici pot ajuta la formarea norilor, dar nu reprezintă cauza supremă a apariţiei lor. Totuşi abia în 1926 Malzev a dezminţit faptul că aceşti nori sunt compuşi din praf vulcanic.

Norii Noctilucent se formează în condiţii foarte restrictive, iar apariţia lor este folosită ca şi un ghid al schimbărilor ce se produc în atmosfera superioară. De la descoperirea lor, apariţiile norilor Noctilucent au crescut în frecvenţă, strălucire şi arie de apariţie. Se crede că această intensificare este în legătură directă cu schimbările climatice. Vă invit să staţi cu ochii pe cer după ce se lasă întunericul, poate veţi avea norocul să observaţi nişte nori Noctilucent. Dacă totuşi norii nu vor apărea, puteţi să vă bucuraţi de frumuseţea lor accesând galeria foto dedicată acestora pe Spaceweather AICI.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: