Kaguya – misiune pe Lună

Sonda spaţiala japoneză Kaguya se va ciocni de suprafaţa lunară astăzi, miercuri 10 iunie, în jurul orei 21:30. Astronomii situaţi în estul Asiei, Australia şi Noua Zeelandă vor putea observa un flash scurt sau praf care se va ridica din partea sud-estică a Lunii.

Kaguya este o sondă destul de mare cântărind aproximativ 2900 de kilograme. Ea va lovi Luna în unghi oblic cu o viteză de 6000 km/h. În momentul ciocnirii cu Luna, pot exista două posibilităţi. Ori va ricoşa de suprafaţa ei şi se va rostogoli ori va intra direct în peretele unui crater. Indicii cu privire la sfârşitul lui Kaguya vor fi furnizate de către lumina exploziei, iar imagini de înaltă calitate de la locul prăbuşirii vor putea fi obţinute doar de către viitoarele aparate care vor orbita în jurul Lunii.

Impactul cu Luna nu este unul accidental. Agenţia spaţială japoneză JAXA a plănuit cu mult timp în urmă un astfel de final pentru misiune. Kaguya a început să orbiteze în jurul Lunii din octombrie 2007. Aceasta a studiat craterele întunecate pentru a descoperi apă îngheţată, a întocmit hărţi ale câmpului gravitaţional lunar şi a realizat unele dintre cele mai frumoase fotografii ale Lunii.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: