STS-127 – misiune amânată

Update 17 iunie, ora 10: Agenţia spaţială americană a anunţat astăzi dimineaţă în jurul orei 9, o nouă amânare a lansării navetei Endeavour în misiunea STS-127. Se pare că motivele anulării lansării navetei Endeavour sunt aceleaşi care au ţinut naveta pe Pământ şi pe 13 iunie. Următoarea dată posibilă pentru începerea misiunii STS-127 este 12 iulie 2009, ora 2.39.

Update 16 iunie ora 23: NASA a anunţat că misiunea navetei Endeavour este pregătită să înceapă mâine, 17 iunie, la ora României 12:40 p.m. Naveta pare să fie într-o formă excelentă şi este gata pentru a începe misiunea sa.

Update 13 iunie ora 19: Oficialii NASA au decis în cadrul întâlnirii din această dimineaţă să amâne lansarea STS-127 pentru cel puţin 96 de ore. Următoarea dată de lansare ar putea fi cel devreme 17 iunie 2009. Însă tot pe acea dată este programată şi lansarea a Lunar Reconnaissance Orbiter şi Lunar Crater Observation and Sensing Satellite de la Centrul Spaţial Cape Canaveral din Florida. Managerii zborului STS-127 se vor întâlni din nou duminică după-amiaza pentru a discuta posibilităţile de reparare a navetei şi pentru a stabili noile oportunităţi de lansare în zilele ce urmează. Pentru a fi la curent cu evenimentele puteţi urmări NASA TV sau rămâneţi aproape de AstroClick.

Misiunea STS-127 a navetei spaţiale Endeavour va avea ca şi scop principal adăugarea ultimelor piese ale Staţiei Spaţiale Internaţionale şi anume Modului Experimental Japonez Kibo şi Modulul Logistic. Aceste două piese reprezinţă de fapt terasa ISS-ului, ele fiind deschise şi expuse spaţiului cosmic. Din această cauză misiunea de faţă poartă şi numele „O terasă în spaţiu”.

Echipajul navetei va efectua cinci ieşiri în spaţiu pe parcursul a celor 16 zile ale misiunii. La această misiune vor participa 7 membri ai echipajului dintre care inginerul de zbor Tim Kopra va lua locul lui Wakata în cadrul echipei Expedition 20. Astfel japonezul se va întoarce pe Terra la bordul lui Endeavour. La rândul său Kopra va sta pe ISS până în august, când va fi înlocuit de către Nicole Stott.

Lansarea STS-127 a fost programată azi, 13 iunie. Din păcate o scurgere de hidrogen gazos la o linie de ventilaţie a amânat lansarea de astăzi. Alimentarea navetei cu combustibil a fost oprită după ce defecţiunea a fost detectată. Această scăpare de combustibil este asemănătoare cu ce s-a întâmplat în timpul primei încercări de lansare a navetei Discovery în martie 2009. După ce această defecţiune va fi analizată, coordonatorii zborului se vor întâlni în dimineaţa zilei de sâmbătă pentru a discuta următorii paşi ce trebuie făcuţi, inclusiv stabilirea unei noi date de lansare pentru misiunea STS-127 a navetei Endeavour.

Rămâneţi pe AstroClick pentru noi informaţii.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: