Din nou spre Lună

După 40 de ani în care am privit unicul satelit natural al Pământului de departe, NASA se reîntoarce spre Lună. Astăzi, 18 iunie 2009, va fi lansată prima misiune dintr-o serie lungă, care are ca scop explorarea Lunii şi de ce nu construirea unei colonii lunare.

Cele două module spaţiale Lunar Reconnaissance Orbiter şi Lunar Crater Observation and Sensing Spacecraft vor zbura spre Lună la bordul rachetei Atlas V. Ele vor zbura împreună, chiar dacă fiecare are metodele proprii de studiere a mediului lunar. LRO va orbita Luna, îndreptându-şi instrumentele sale spre suprafaţa ei pentru a o studia în profunzime. Modulul va căuta locuri de aterizare pentru viitoarele misiuni. În schimb LCROSS se va ciocni de un crater care se află în permanenţă în umbră. Astfel se speră să se găsească o dovadă a existenţei apei la polii lunari.

Lansarea celor două module este programată la ora 00:12 în noaptea de joi spre vineri (ora României). Următoarele oportunităţi de lansare vor fi la 10 respectiv 20 de minute de la ora programată. Pentru a fi la curent cu evenimentele puteţi urmări NASA TV sau rămâneţi aproape de AstroClick.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: