Linişte pe Soare

Update 23 iunie, ora 13:00 – Astăzi au apărut primele pete solare ce fac parte din următorul ciclu solar, Ciclul Solar 24. Apariţia lor coincide cu intrarea în zona propice formării petelor  a doi curenţi de jeturi solare. Petele 1022 şi 1023 sunt vizibile prin lunetele speciale destinate observării Soarelui. Pata 1022 momentan îşi pierde din intensitate cu repeziciune. Urmăriţi Observatorul SOHO şi Astroclick pentru noi veşti despre ciclul solar în care tocmai am intrat.

În ultima perioadă steaua noatră cea mai apropiată, Soarele, trece printr-o vreme de tăcere, fără pete solare semnificative, aflându-se la un minim. Din această cauză oamenii de ştiinţă au strâns rândurile pentru a da răspunsul la această linişte solară. Cercetătorii de la Observatorul Naţional Solar din Tucson Arizona au descoperit un jet solar profund în interiorul Soarelui. Acest jet migrează mai încet decât de obicei prin interiorul stelei dând naştere la actuala perioadă de absenţă a petelor solare şi de activitate solară redusă.

În mod normal Soarele trece printr-un ciclu de 11 ani de activitate magnetică strâns legată de petele solare, exploziile solare şi furtunile solare interplanetare. Minimul la care se găseşte Soarele acum este neobişnuit de lung şi profund. Acest lucru îi pune în încurcătură pe oamenii de ştiinţă care speră să înţeleagă originea vremii spaţiale şi a câmpului magnetic solar. Unii au speculat că Soarele poate intra într-o lungă perioadă în care petele solare nu îşi vor mai face apariţia. Totuşi noile date ne arată că dinamul magnetic interior al Soarelui continuă să fie activ şi pregăteşte începutul unui nou ciclu de activitate solară.

Fiţi cu ochii pe Soare! Totuşi vă recomandăm să nu vă uitaţi la el cu ochii neprotejaţi, nu de alta dar puteţi să vă pierdeţi vederea. Mai bine puteţi să îi urmăriţi activitatea sau să fiţi la curent cu fotografii şi ştiri interesante despre Soare pe site-ul dedicat Observatorului Solar SOHO. Puteţi accesa pagina SOHO AICI.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: