Să fie lumină…

Şi a fost lumină. Dar ce mai exact este această lumină care ne înconjoară, care parcă nu ştim de unde vine şi unde pleacă? În mod normal atunci când ne referim la lumină, avem în minte secţiunea de spectru electromagnetic vizibil ochiului uman. Lumina vizibilă face parte din spectrul electromagnetic împreună cu razele Gamma, razele X, ultravioletele, infraroşiile, microundele şi undele radio. La fel ca orice radiaţie a spectrului, lumina viziblă poate avea caracteristicile similare unui val (undă), dar şi unei particule.

Diferenţa în această dualitate undă-particulă depinde de nivelul de energie a radiaţiei electromagnetice. Această diferenţă face ca unele proprietăţi să fie mai pronunţate decât altele. De exemplu, microundele au proprietăţile unei unde, pe când razele X au proprietăţi de particulă, dar îşi păstrează unele proprietăţi de undă.

Înainte de 1990, oamenii de ştiinţă au încadrat lumina vizibilă în spectrul electromagnetic şi au afirmat că ea se propagă sub formă de undă. Totuşi la un deceniu distanţă, experimentele efectuate au aruncat o umbră de îndoială asupra proprietăţilor de undă ale luminii. Fizicienii au obţinut suficientă date încât să afirme proprietăţile de particulă ale luminii. Pe lângă aceasta s-a observat şi importanţa modului în care se propagă lumină, ca unda sau particulă. Proprietăţile de undă nu sunt observabile la obiectele mari ca oamenii sau planetele. Totuşi la nivel particulelor subatomice care formează obiectele mari, aceste proprietăţi sunt vizibile.

Dacă ar fi să răspundem la întrebarea finală: Totuşi ce este lumină – undă sau particulă? Ştiinţa ne răspunde că amândouă.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: