Enceladus – vise de gheaţă

În ultima vreme imaginaţia şi capacităţile cercetătorilor s-au îndreptat spre o parte a sistemului nostru solar care naşte diverse controverse. Vedeta momentului este nimeni alta decât satelitul natural al lui Saturn – îngheţatul Enceladus. Acest satelit crează de unul singur banda E a inelelor lui Saturn. Datorită sondei Cassini s-au descoperit unele erupţii la polul sud al lui Enceladus. Aceste erupţii conţin apă şi gheaţă, iar lungimea jetului se întinde pe sute de kilometri în spaţiu. Cassini ne-a mai arătat că jeturile provin din o zonă de rifturi lungi de 129 de kilometri, botezată dungi de tigru. Aceste zone sunt mult mai calde decât restul planetei.

Căldura necesară producerii unei astfel de activităţi poate fi cauzată de efectul de maree pe care Saturn îl are asupra lui Enceladus. Crusta de gheaţă se deplasează ritmic în timpul fiecărei orbite. Acest efect cauzează o căldură de fricţiune care se acumulează în interiorul acestei luni. Astfel, teoretic, această căldură ar fi trebuit să creeze un ocean global aflat la o anumită adâncime şi care face legătura dintre crusta flexibilă şi straturile interioare ale lui Enceladus.

Dacă acest ocean ar exista, se ridică problema stării sale şi a importanţei acestuia pentru satelit. Iniţial, Enceladus a fost văzut ca un ocean de apă aşa de aproape de suprafaţa îngheţată încât pârâiaşe mici pot ajunge la suprafaţă de-a lungul faliilor şi apoi să fie eliberate în spaţiu sub formă de vapori. Totuşi nu toată lumea este de acord cu acest model. Unii susţin că existenţa unui ocean nu este neapărat necesară pentru a explica fenomenele de pe Enceladus. În schimb, responsabili pentru aceste jeturi sunt nişte compuşi chimici pe bază de apă îngheţată care conţin molecule de metan, dioxid de carbon sau nitrogen. Aceşti compuşi dau naştere la jeturi de gaz şi gheaţă.

Goana după visele de gheaţă ale lui Enceladus este momentan goana după apa din oceanul său, apă care ar putea favoriza un mediu propice vieţii, mediu care în final ar favoriza evoluţia vieţii de pe acest satelit natural sau de ce nu chiar colonizarea sa.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: