Ne pregătim de eclipsă

Miercuri, 22 iulie 2009 va avea loc cel mai important fenomen astronomic al anului 2009: o eclipsă totală de Soare. Din nefericire nici această eclipsă nu se va putea observa de pe teritoriul României. Eclipsa de Soare din 22 iulie este foarte importantă pentru ca va fi cea mai lungă eclipsă de Soare din secolul XXI. Durata totalităţii în punctul maxim al eclipsei va fi de 6 minute şi 39 de secunde. Pata de umbră a Lunii va atinge Pământul în Marea Arabiei iar apoi va străbate Asia de sud-est trecând prin ţări ca India şi China.

Eclipsa totală de Soare din 22 iulie 2009 face parte din seria Saros cu numărul 136. Această serie a început pe 14 iunie 1360 cu o eclipsă parţială foarte mică în zona polară sudică. Ultima eclipsă a seriei va avea loc în apropierea Cercului Polar de Nord pe 30 iulie 2622.

Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009 va fi cu siguranţă eclipsa totală a secolului XXI. Având durata de 6 minute şi 39 de secunde în punctul maxim şi trecând prin zone populate ale Asiei de sud-est. Fenomenul este şi cel mai important eveniment astronomic al anului 2009. Din nefericire eclipsa nu se va putea vedea deloc în Romania.

Pentru mai multe detalii legate de eclipsă vizitaţi site-ul AstroInfo. Aici veţi găsi toate informaţiile necesare despre această eclipsă, seria Saros căreia îi aparţine, expediţiile româneşti de observare a eclipsei şi informaţii despre transmisiile live. Pentru a accesa AstroInfo apăsaţi AICI.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: