Endeavour – din nou pe rampă

Update 16 iulie: După multe probleme şi încercări nereuşite naveta Endeavour a reuşit aseară să pornească înspre Staţia Spaţială Internaţională. Misiunea ei va dura 16 zile şi va consta în montarea ultimelor componente ale Staţiei Spaţiale Internaţionale. Endeavour se va cupla cu Staţia Spaţială vineri, 17 iulie 2009, iar astronauţii se vor pregăti pentru cele 5 ieşiri în spaţiu.

Update 14 iulie: Aseară cronometrul NASA s-a oprit din nou la doar 9 minute înainte de momentul lansării. Tehnicienii NASA au considerat că este prea riscantă o tentativă de lansare a navetei din cauza condiţiilor meteorologice instabile. Următoarea încercare va fi miercuri, 15 iulie, când se anunţă 60% şanse de vreme bună.

Update 12 iulie: După cum anunţau meteorologii, furtuna violentă a periclitat lansarea navetei Endeavour. Tehnicienii de la NASA au amânat lansarea pentru seara zilei de dumincă. În acest timp, se vor evalua posibilele defecţiuni care ar fi putut apărea după cele 11 lovituri de trăznet pe care le-a suferit rampa de lansare. Naveta în sine nu a fost lovită, ci doar paratrăznetul acesteia. Totuşi oficialii NASA vor să fie siguri că toate sistemele sunt funcţionale. Lansarea va avea loc la ora 2:15 ora României.

Astăzi 11 iulie 2009, naveta spaţială Endeavour se găseşte din nou pe rampa de lansare de la Kennedy Space Center. După ce s-a confruntat cu probleme tehnice în luna iunie, NASA încearcă încă odată lansarea navetei spaţiale. Misiunea navetei este de a termina de construit Staţială Spaţială Internaţională şi de a duce un nou membru al echipajului pe staţie.

Tehnicienii NASA confirmă faptul că naveta se găseşte în cea mai bună condiţie din punct de vedere tehnic şi nu se mai aşteaptă să apară nici o problemă de ordin tehnic. Lansarea este programată la ora 02:30, ora României. Aşa că în această noapte puteţi să urmăriţi lansarea navetei pe NASA TV. În acest moment mai sunt aproximativ 11 ore până la lansare. Totuşi situaţia nu este tocmai foarte uşoară pentru cei de la NASA. O furtună destul de violentă biciuieşte acum rampa de lansare. Se speră că această furtună se va potoli pentru a permite lansarea în siguranţă. Rămâneţi alături de AstroClick pentru noi informaţii cu privire la lansarea STS-127.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: