40 de ani de la Apollo 11

În anul 2009, sărbătorim printre altele şi patru decenii de la aselenizarea omului pe Lună, unicul satelit natural al Pământului. Începând de astăzi până pe data de 24 iulie, AstroInfo şi Astroclick vor realiza o rememorare a acelor momente istorice care au avut loc în anul 1969. Considerăm că realizările trecut sunt doar un preambul pentru ce va veni şi aşteptăm cu nerăbdare ca omul să revină pe Lună sau chiar să atjungă pe alte planete.

Astăzi, 16 iulie 2009, se împlinesc 40 de ani de când Apollo 11 a fost lansat înspre Lună. Lansarea misiunii Apollo 11 a fost de fapt încununarea a opt ani de muncă asidua motivată de declaraţia lui J.F Kennedy de pe 25 mai 1961. La doar trei săptămâni după ce Alan Shepard a fost primul american ce a ieşit în spaţiu, preşedintele Kennedy ridică ştacheta spre alte orizonturi. El declara atunci că doreşte ca până la sfârşitul deceniului să trimită oameni pe Lună. Această declaraţie ambiţioasă, poate pentru unii fantezistă, a pus în mişcare tot poporul american în ceea ce avea să fie o călătorie nemaiîntâlnită până atunci în întreaga istorie a Pământului.

Visul lui Kennedy a început să se contureze în dimineaţa zile de 16 iulie 1969. Apollo 11 îi găzduia pe astronauţii Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins. Apollo 11 avea ataşată o rachetă Saturn V şi aştepta lansarea de la rampa 39A a Centrului Spaţial Kennedy. La ora 01:32 UTC, motoarele sunt aprinse şi Apollo 11 îşi începe ascensiunea. Doisprezece minute mai târziu se află pe orbita Pământului. După ce a afectuat o orbită şi jumătate, Apollo 11 primeşte undă verde spre Lună.

În clipul de mai jos putem vedea lansarea misiunii Apollo 11 aşa cum s-a derulat pe data de 16 iulie 1969.

Revino pe 20 iulie pentru continuarea acestui serial de evenimente în care ne aducem aminte de oameni care au schimbat istoria.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: