Un mic pas…chiar primul

Povestea încărcată de responsabilitate şi de curaj a celor trei astronomi americani, Neil, Buzz şi Michael continuă trei zile mai târziu. Acum deja echipajul misiunii Apollo 11 se află pe orbita Lunii. O zi mai târziu, Armstrong şi Aldrin intră în modulul lunar Eagle şi îşi vor incepe călătoria spre Lună. În tot acest timp, Collins îi va aştepta la bordul modulului Columbia.

Eagle reuşeşte să aselenizeze în Marea Liniştii după o aventură printre un câmp de bolovani. Armstrong preia controlul manual al modulului şi după ce găseşte un loc lin, aduce modulul pe solul lunar, în sunetul infernal de alarme de la bordul modulului. Pe 20 iulie 1969 la ora 20:17:40 UTC, primul obiect care avea oameni la bord a aselenizat. După ce s-au odihnit câteva ore, Neil şi Buzz erau pregătiţi să intre în istorie ca primii oameni care au pus piciorul pe Lună.

La ora 02:56:15 UTC, în noaptea dintre 20 şi 21 iulie, Neil Armstrong a călcat primul pe suprafaţa selenară. Acest pas a fost unul simbolic încărcat de semnificaţie şi de celebra afirmaţie Un  pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire. La scurt timp după Armstrong, şi Buzz Aldrin a călcat pe solul lunar unde au început să îşi îndeplinească sarcinile pentru care au fost trimişi. Ei au recoltat diverse roci de pe Lună, au explorat împrejurimile, au făcut fotografii, au arborat steagul american în onoarea echipajului misiunii Apollo 1, au lăsat insigne şi însemne ruseşti pentru cosmonauţii ruşii morţi la datorie. De asemenea, pe unul dintre picioarele lui Eagle au ataşat o plăcuţă memorială în care se menţiona data în care omul a ajuns pe Lună şi mesajul de pace al întregii omeniri.

După o misiune istovitoare de două ore şi jumătate, astronauţii au reintrat în modul unde s-au odihnit aşteptând mesajul de trezire de la centrul de comandă. După câteva ore de moţăială, pentru că nimeni nu putea să doarmă din cauza evenimentelor tocmai petrecute, astronauţii au primit undă verde. La ora 17:49 UTC, Neil şi Buzz au părăsit Luna şi s-au îndreptat spre Columbia. Reîntâlnirea celor trei astronauţi le-au reînnoit speranţele că vor putea să ducă această misiune până la capăt.

Pentru a citi terminarea poveştii lui Apollo 11 şi pentru a analiza efectele acestei misiuni asupra misiunilor spaţiale, reveniţi pe AstroClick pe 24 iulie 2009.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: