Star-party la Sighet

Din 23 iulie până pe 28 iulie, Astroclubului SARM Sighet a organizat un adevărat star-party pentru membrii săi într-o locaţie la vreo 8 km de Sighet. Putem spune că a fost prima ediţie sub denumirea de Dark Skies a taberei, iar numele a fost parcă predestinat pentru că am avut parte de cinci nopţi de magie şi de cer negru şi senin. Am fost în total cam 11 oameni care ne-am bucurat intens de cer şi de tot ce ne-a oferit cu atâta generozitate. Deşi iniţial tabăra a fost la un pas să nu mai aibă loc, totuşi un providenţial bade Ghio ne-a ieşit în cale şi ne-a oferit „grădina” lui (a se citi dealul lui) pentru a organiza tabăra acolo.

Am sosit joi pe la amiază şi după o scurtă masă la lumina lanternei am pornit pe un câmp situat la vreo 150 m de corturi. Fiecare participant a primit o mapă în care avea hărţile necesare, informaţii despre ISS, Iridium, apusul şi răsăritul diverselor obiecte şi informaţii despre curenţii de meteori. În consecinţă eram cu adevărat înarmaţi pentru a face astronomie şi într-adevăr astronomie s-a făcut. Zilele au trecut rapid între orele de somn necesar pentru recuperarea nopţilor şi pregătitul de mâncare delicioasă. De asemenea, anul acesta am avut şi nişte seminarii scurte de vreo oră moderate de către Sorin. Am avut nişte teste iniţiale, iar mai apoi întrebările (care au acoperit subiecte ca sistemul solar, deep-sky, planete, stele, comete, meteori şi asteroizi) au dat naştere la discuţii interesante în care am pus întrebări şi am primit răspunsuri. Totodată am putut realiza şi activităţi practice de recunoaştere şi desenare a constelaţiilor, observaţii la deep-sky, la Jupiter şi la meteori. Am organizat şi o bibliotecă ad-hoc care conţinea colecţia noastră de reviste Sky&Telescope şi Astronomy, dar şi alte resurse ca şi atlase, dicţionare astronomice, ghidul de meteori şi hărţi ale cerului.

Au fost cinci nopţi intense în care unii au făcut cunoştinţă cu cerul, alţii şi-au reamintit ce ştiau dinainte, dar cu siguranţă cu toţii am învăţat foarte multe de la el, dar şi unii de la ceilalţi. Am avut chiar şi nişte oaspeţi veniţi special de la Baia Mare pentru a se uita prin telescopul lui Sorin. A fost o experienţă fascinantă pentru ei datorită faptului că a fost primul lor contact cu astronomia şi pentru prima dată au putut să admire cerul printr-un telescop.

Am plecat din tabără cu amintiri frumoase, cu prietenii trainice, cu lacrimi în ochi că totul trebuie să se termine. Am avut Dark Skies şi ne-am entuziasmat din plin la vederea minunăţiilor cereşti. Cu toţii aşteptăm ediţia de toamnă şi sperăm ca şi alţii să ni se alăture pentru a gusta din plin din bucata noastră de cer senin.

Reclame

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: