Furtună tropicală pe Titan

Cel mai mare satelit al lui Saturn, Titan, are în atmosfera sa nori asemănători cu  ai Pământului. Diferenţa este că din aceşti nori plouă metan lichid pe suprafaţa satelitului dând naştere la lacuri, râuri, câmpuri vaste de dune şi la o atmosferă ceţoasă portocalie.

În aprilie 2008, cercetătorii de la Universitatea din Arizona au observat un sistem noros extins care a apărut în zonele aparent uscate ale Tropicelor lui Titan. Norul s-a deplasat pe direcţia sud-est pe suprafaţa satelitului. Furtuna a generat foarte mulţi nori strălucitori în jurul latitudinii tropicelor. Această regiune se presupunea a fi uscată şi până atunci nu se mai văzuseră nori aici.

Evenimentul a durat o lună de zile şi are puternice implicaţii în înţelegerea ciclului hidrologic al lui Titan. Norii formaţi sunt situaţi aproape de ecuatorul satelitului, loc în care a aterizat Huygens, prima sondă de acest gen a Agenţiei Spaţiale Europene. Până în prezent s-a presupus că aceste zone sunt prea uscate pentru a facilita formarea de nori. Totuşi o activitate de dimensiunile unui adevărat uragan s-a desfăşurat mai bine de o lună de zile. Unele speculaţii susţin că o erupţie ar putea fi cauza unei astfel de activităţi atmosferice neobişnuite. Cercetătorii Cassini plănuiesc să privească cu atenţie zonele respective de pe Titan, urmând a evaluat efectele aceste furtuni asupra suprafeţei satelitului.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: