Mereu în întuneric

De ani de zile oamenii de ştiinţă şi-au pus întrebări asupra existenţei unor anumite zone de pe suprafaţa lunară la care nu ajunge niciodată lumina Soarelui. Cu ajutorul Lunar Reconnaissance Orbiter, NASA a descoperit un astfel de loc aflat în beznă continuă. Este vorba de craterul Erlanger.

LRO a zburat la 10 km deasupra craterului şi a fotografiat interiorul său. Fotografia, aşa cum o vedem în partea stângă, a dezvăluit un întuneric etern. Craterul Erlanger se află lângă polul nord lunar. Din cauza faptului că axa de rotaţie a Lunii este înclinată cu 1,5 grade, lumina Soarelui nu poate trece de marginea craterului pentru a lumina interiorul acestuia.

Ce se află în interiorul unor astfel de cratere rămâne un mister. Unii spun că ar putea fi apă îngheţată. Temperaturile din interiorul craterului ar putea atinge -230 grade Celsius. Astfel ar putea fi suficient de frig pentru ca apa să rămână îngheţată pe fundul craterului. Gheaţa lunară ar putea fi o resursă de nepreţuit pentru viitoarele misiuni spaţiale. Pentru a afla mai multe despre acest crater, sondele LRO şi Chandrayaan-1 vor scana zona folosind sistemele radar de la bord. Astfel vom putea afla mai multe informaţii despre „comorile” ascunce ale lui Erlanger.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: