Supernovă descoperită de o adolescentă

Această poveste poate fi povestea oricărui tânăr astronom care iubeşte cerul şi care poate face diferenţa în astronomie chiar de la o vârsta fragedă. Deşi poate unii au concepţia greşită că vârsta are un cuvânt greu de spus în  descoperirile ştiinţifice, o tânăra de 14 ani din New York a dovedit lumii că oricine poate să fie un pionier, un deschizător de drumuri, un descoperitor de taine ale Universului.

Caroline Moore este o adolescentă ca oricare alta, dar lucrul ce o face specială este dragostea pentru cer. La vârsta de 10 ani a primit un telescop şi de atunci împreună cu tatăl ei a activat în diverse cluburi de astronomie. La vârsta de 14 ani, un om de ştiinţă întâlnit la clubul de astronomie i-a făcut o ofertă pe care nu a putut să o refuze. Caroline avea să facă parte dintr-o echipă care se ocupa cu descoperirea de supernove. După 6 luni de muncă, cerul i-a surâs tinerei şi astfel pe 7 noiembrie 2008 Caroline a descoperit o supernovă în galaxia UGC 12682.

Obiectul descoperit, botezat Supernova 2008ha, s-a dovedit a fi cea mai slabă supernovă descoperită până atunci. Ea era de o mie de ori mai puternică decât o novă şi totuşi de o mie de ori mai puţin strălucitoare decât o supernovă tipică. Au fost lansate mai multe ipoteze cu privire la descoperirea făcută şi la natura supernovei. Totuşi pe 18 noiembrie Ryan Foley (cercetător la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian) a confirmat că este vorba de o supernovă exclusând ipoteza unei greşeli. Chiar şi acum astronomii încă nu pot spune cu exactitate dacă este vorba de explozia unei stele masive sau a unei pitici albe.

Caroline a primit diferite premii şi distincţii pentru descoperirea sa, inclusiv onoarea de a fi numită Astronomul anului la categoria tineret. Descoperirea acestei supernove este un îndemn pentru toţi astronomii tineri şi nu numai să privească înspre cer şi să se bucure de misterele universului.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: