NASA dezvăluie secretele Căii Lactee

Anul Internaţional al Astronomiei continuă seria de manifestări dedicate celor 400 de ani de când Galileo Galilei a îndreptat pentru prima dată o lunetă spre cer. Una din cele mai importante manifestări are în centrul său NASA şi activităţile sale. Pentru publicul larg, dar şi pentru astronomii amatori şi profesionişti, NASA va dezvălui imagini nemaivăzute ale centrului galaxiei noastre. Aceste imagini vor fi puse la dispoziţia a mai mult de 150 de planetarii, muzee, biblioteci şi şcoli de-a lungul Statelor Unite ale Americii.

Fotografia gigantică este expresia imortalizată a unui centru galactic în plină acţiune, unde forţe imense se ciocnesc şi formează miezul galactic. Imaginea este o compoziţie a trei imagini surprinse de Telescopul Spaţial Hubble, Telescopul Spaţial Spitzer şi Observatorul cu raze X Chandra. Experţii care lucrează cu cele trei telescoape au asamblat cu grijă imaginea finală într-un mozaic foto care oferă cea mai detaliată viziune asupra misteriosului miez al Căii Lactee.

Imaginea, pe care o putem vedea în partea stânga sus, prezintă spectacolul inedit al evoluţiei stelelor, de la regiunile unde stelele iau naştere, la stele tinere şi fierbinţi, la stele bătrâne şi reci, ajungând până la resturile de stea ce au format găuri negre. Toată activitatea stelară se petrece pe fondul unui mediu ostil în centrul căruia domină o gaură neagră super-masivă, de patru milioane de ori mai masivă decât Soarele nostru.

Să ne bucurăm dar de această imagine palpitantă a centrului galaxiei noastre împreună cu lumea întreagă, aducând un omagiu acestui An Internaţional al Astronomiei.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: