SOS – Observatorul Amiral Vasile Urseanu

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” se află pe bulevardul Lascăr Catargiu şi este singurul observator popular din capitala României. Vasile Urseanu a fost amiral de marină şi a înfiinţat prima Societate Astronomică din România, pe care a înzestrat-o cu sediu şi lunetă. Casa a fost construită la începutul secolului al XX-lea, aproximativ 1912. După moartea amiralului, casa a fost donată municipalităţii. În cadrul Observatorului există încă luneta cumpărată de Vasile Urseanu la începutul secolului al XX-lea.

Arhitectura casei pare să amintească de structura superioară a unei nave maritime, punctul de observaţie fiind cupola care adăposteşte luneta. Este o construcţie frumoasă, cu două intrări spectaculoase, cu balcoane semicirculare ale căror feronerie denotă eleganţă. Decoraţia în stil art-nouveau e plină de motive marine: nereide, peşti, scoici, alge şi ancore. Din păcate construcţia este într-o stare avansată de degradare.

Cum putem noi ajuta această minunată instituţie pentru a-şi recăpăta frumuseţea de altă dată? Nimic mai simplu. Televiziunea Română derulează în această toamnă, în premieră naţională, programul „Restaurare” (Restoration). „Restaurare” este o campanie la nivelul întregii ţări, în sprijinul restaurării clădirilor şi monumentelor istorice. In finala ce se va desfăşura pe 1 decembrie sunt un total de 3 clădiri competitoare. Pentru a ajuta Observatorul să câştige această cursă puteţi acorda votul vostru prin SMS sau prin telefon, menţionând numărul aferent monumentului. Numărul alocat Casei Amiral Urseanu este 3.

Număr pentru reţeaua Romtelecom: 0900-160-440 – cu tariful de: 0,95 € (TVA inclus).

Număr pentru SMS-uri: 1388 – cu valabilitate în toate reţelele de telefonie mobilă din ţară – cu tariful de: 0,95 € (TVA inclus).

Dacă doriţi să donaţi pentru restaurarea monumentelor aflate în pericol, o puteţi face direct donând în contul de mai jos. Banii vor  fi folosiţi pentru restaurarea monumentului câştigator, desemnat în  urma votului publicului în data de 1 decembrie. Contul Fundaţiei Art Production deschis special pentru proiectul Restaurare este:  RO37 BACX 0000 0001 3148 8001  Unicredit Tiriac Bank-Sucursala Millennium.

Ajutaţi astronomia românească ajutând Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: