Scânteieri de soare pe Titan

Sonda spaţială Cassini a capturat prima imagine a unei raze de soare care s-a reflectat dintr-un lac de pe Titan, satelitul lui Saturn. Această imagine confirmă prezenţa unor substanţe lichide într-o zonă marcată de bazine mari de pe suprafaţa satelitului.

Cercetătorii au fost în alertă pentru a descoperi aceste scânteieri de când Cassini a început să orbiteze planeta Saturn în 2004. Emisfera nordică a lui Titan, care are mai multe lacuri decât cea sudică, este învăluită în noaptea caracteristică iernii. Soarele a început să lumineze lacurile nordice în timp ce ne apropiam de echinocţiul din august 2008. De asemenea, atmosfera lui Titan a blocat reflecţiile luminii solare. Imaginea de pe Titan a fost capturată pe 8 iulie 2009, folosind spectometrul vizual şi cu infra-roşu al lui Cassini.

Descoperirea arată că Titan are un ciclu hidrologic continuu care aduce lichidele la suprafaţă. Bineînţeles că în cazul lui Titan, lichidul participant la ciclul hidrologic este metanul nu apa, ca şi cum este pe Terra.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: