2010 – evenimente astronomice

Chiar dacă în acest an nu ne va lovi nici o planetă imaginară X, Y sau Nibiru, totuşi astronomii adevăraţi vor avea parte pe cerul nopţii de o adevărată fiestă. Anul MMX cum s-ar scrie anul 2010 in cifre romane, ne va aduce pe lângă câteva eclipse diverse alte fenomene interesante cunoscute şi să sperăm şi unele surprize.

Lăsând la o parte eclipsele de Soare, cea mai apropiată pe 15 ianuarie 2010, pe care le vom trata în posturile viitoare, în cele ce urmează vom face o scurtă incursiune în evenimentele deosebite ale nopţilor ce vor urma în acest an.

Ianuarie – Marte se apropie de noi la cea mai mică distanţă pe anul asta pe 27 ianuarie. Distanta minină va fi de 96 de milioane de km. Planeta rosie va fi aproape la fel de strălucitoare ca steaua Sirius, creând astfel un contrast plăcut de portocaliu şi albastru pe cerul nopţii. Două nopţi mai târziu cea mai mare Lună plină a anului 2010 va răsări pe 29 ianuarie şi se va afla în apropierea lui Marte, care va fi şi ea în opoziţie.

Martie – În luna martie stăpânul cerului va fi Saturn. Cu inelele sale înclinate, Saturn va atinge strălucirea maximă pe data de 21. Va fi ultima opoziţie mai ciudată, cu o magnitudine de doar 0,5, până la mijlocul anilor 2020. În anii următori, inelele lui Saturn se vor vedea din ce în ce mai clar.

Aprilie – Planeta Mercur va fi vizibilă în primele 10 zile din aprilie pe cerul de seară şi va fi în permanenţă însoţit de strălucitorul Venus aflat în partea sa stângă.

Iunie – În primele 10 zile ale lui iunie vom fi martori la o întâlnire dintre constelaţia Leo şi planeta Marte. Marte va fi aproape de steaua albastră din Leo, Regulus. Cele două au o strălucire identică şi vor putea fi deosebite cu ajutorul culorilor: Marte este portocaliu-roşiatic, iar Regulus albăstrui.

August – Pentru a patra oară în acest secol, curentul de meteori Perseide va beneficia de nopţi fără Lună, condiţii ideale pentru observarea „ploii de stele”. Pe data de 11 august, puteţi găsi un loc fără poluare luminoasă şi să vă bucuraţi sub cerul de vară de spectacolul naturii.

Septembrie – Jupiter este regele lunii septembrie. Planeta va fi la opoziţie pe 21 septembrie şi va avea cea mai mare strălucire din 1963 până în prezent. Jupiter va ajunge la magnitudinea de -2,9 şi va domina cerul serii. Uranus se va afla şi el la opoziţie pe data de 21 şi va putea fi observat deasupra lui Jupiter cu ajutorul binoclului. Tot în această seară de 21 vom avea încă o surpriză. Satelitul natural Europa va tranzita discul lui Jupiter şi va oferi un spectacol pe cinste. Deci, notaţi-vă data de 21 septembrie 2010 în agendă!

Decembrie – Venus este planeta regină a lunii lui Cojoc. Venus va atinge magnitudinea de -4,9 cu o oră înaintea crepusculului de dimineaţă. Sub puternica strălucire a planetei, obiectele pot lăsa umbre, creând un spectacol inedit. Pe data de 13 decembrie, curentul de meteori Geminide ne va încânta cu o abundenţă de meteori care va putea fi observată nestingherit, din moment ce Luna va apune imediat după miezul nopţii. Geminidele sunt alcătuite dintr-un material ciudat care nu seamănă cu meteorii celorlalţi curenţi. Meteorii Geminide sunt strălucitori şi se deplasează relativ încet. Anul 2010 se va încheia glorios cu o eclipsă totală de Lună vizibilă în întregime din Statele Unite şi Canada. Dacă sunteţi prin zonă, notaţi-vă în calendar data de 21 decembrie. Luna eclipsată va fi foarte sus pe cer şi va atinge punctul maxim la miezul nopţii, chiar înainte de începutul eclipsei.

AstroClick vă urează un an plăcut de observaţii, cu cât mai multe evenimente bifate şi vă promite că vă va fi alături de fiecare dată cu noi şi noi informaţii. Rămâneţi aproape şi un cer senin şi negru în 2010!

Reclame

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: