Halo-ul lunar printre zâmbete

Un minunat halo lunar a încântat locuitorii nordului României în seara zilei de marţi 26 ianuarie 2010. Fenomenul a incitat curiozitatea şi imaginaţia celor care au avut ocazia să îl vadă. Cu această ocazie, curioşii au aflat că halo-ul este un cerc cu raza de 22° în jurul Soarelui (ziua) sau Lunii (noaptea) care apare când lumina Soarelui sau a Lunii trece printr-un strat fin de nori cirrostratus care conţine milioane de cristale de gheaţă de forma unor prisme hexagonale, lumina fiind refractată de două feţe ale cristalelor.

Halo-ul a stârnit curiozitatea celor mai mici dintre privitori. Ei s-au grăbit să îl deseneze şi să ofere explicaţii care mai de care mai hazlii la întrebarea: Ce s-a întâmplat aseară? Iată câteva răspunsuri:

„Cred că particule de roci s-au desprins din roci mai mari şi datorită forţei de atracţie au orbitat în jurul lunii” (Miruna)

„Deci să zic eu nu ştim ce era!! Poate sunt extratereştrii! Ne studiază vă zic eu într-o zi vor ateriza” (Daniel)

„Eu cred că a fost un nor de gheaţă deoarece din cauza frigului”(Corina)

„Eu cred că era materie neagră” (Samuel)

„A fost ceva magnific, a fost un cerc în jurul lunii, ce dar ceea ce e ciudat este că luna nu era plină. Eu cred că era un fenomen ciudat pe care nu ştiu să îl explic. Dacă era lună plină înţelegeam că e o invazie de vârcolaci dar aşa a fost un fenomen” (Ema)

„În faţa Lunii plina erau mai multe fragmente de rocă care s-au desprins dintr-un meteorit sau o cometă. Aceste fragmente au orbitat în jurul Lunii timp de 5 ore.” (Pascu)

Vă invit să fim totuşi cu ochii în patru poate vom avea ocazia să vedem din nou un frumos halo lunar sau solar. Până una alta vă las să vă bucuraţi de impresiile micuţilor care au învăţat şi văzut pentru prima dată în viaţă un halo şi de fotografiile realizate de prof. Sorin Hotea pe site-ul AstroInfo.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: