Desenul astronomic – 5 paşi esenţiali

” Dar eu nu pot să desenez!” este fraza pe care o auzim de multe ori când vine vorba de desen, pictura sau orice alt subiect de felul acesta. Chiar dacă pentru mulţi dintre noi a desena un om de exemplu, înseamnă 5 linii şi un cerc, nu trebuie să fii artist ca să realizezi un frumos desen astronomic. Schiţarea unui obiect astronomic nu este nici pe departe dificilă dacă ne înarmăm cu răbdare şi lăsăm graba la o parte.

În primul rând avem nevoie de un telescop, lunetă sau binoclu. Apoi ne trebuie o suprafaţă tare, de exemplu un clipboard sau orice altceva credem de cuviinţă, o foaie de hârtie pe care este desenat un cerc care reprezintă câmpul vizual al instrumentului şi câteva creioane ascuţite cu radieră. De asemenea avem nevoie de o lanternă cu lumină roşie, sau o lanternă pe care am lipit bandă roşie pentru a ne proteja vederea pe timp de noapte. Acum suntem gata pentru a crea propria operă de artă astronomică.

Pasul 1: Stabiliţi ce obiect (galaxie, roi de stele, etc) doriţi să desenaţi şi fixaţi telescopul pe el având grijă ca acesta să fie în centru. Folosiţi un ocular corect astfel încât tot obiectul cât şi alte stele înconjurătoare să intre în câmpul ocularului.

Pasul 2: Începeţi prin a desena stelele cele mai strălucitoare sau trăsăturile cele mai evidente. Desenaţi fiecare stea ţinând cont de poziţia ei faţă de centrul şi marginile câmpului vizual. Încercaţi să observaţi orice aşezare specifică de stele, gen triunghi, linii curbe şi altele. Aveţi grijă ca fiecare stea nou desenată să ţină seama de poziţia ei faţă de stelele deja existente pe hârtie. Încercaţi să reprezentaţi strălucirea stelelor prin puncte mai îngroşate pentru cele mai strălucitoare sau mai mici pentru cele mai puţin strălucitoare.

Pasul 3: Încercaţi să identificaţi cele mai slabe stele din câmpul vizual şi să le reprezentaţi cât mai fidel. Punctele respective nu trebuie să fie foarte îngroşate.

Pasul 4: Străduiţi-vă să identificaţi şi stelele care sunt aproape de magnitudinea limită şi reprezentaţi-le prin puncte mici. Pentru obiecte deep-sky, încercaţi să observaţi şi cele mai fine detalii.

Pasul 5: Opera de artă este aproape gata. Tot ce mai trebuie să faceţi este să îi daţi un titlu şi să notaţi data, ora, telescopul folosit, ocularul folosit şi condiţiile de observare.

Desenul astronomic poate că nu este la fel de rapid şi de exact ca şi fotografia digitală, dar ne dă posibilitatea să privim îndelung subiectul desenat. Astfel putem observa nuanţe şi lucruri pe care nu le vedem privind fugitiv prin telescop.

În partea stângă-sus, putem observa un frumos desen realizat de către prof. Sorin Hotea, cometei 17P/Holmes. Desenul a fost realizat pe o foaie normală de hârtie, apoi a fost scanat şi i-au fost inversate culorile pentru a obţine efectul de cer negru. Pentru cei care doresc să înceapă să deseneze astronomic, vă oferim o fişă de observaţii utilă tuturor. Fişa o puteţi descărca de AICI. Mult succes tuturor!!!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: