Lumina zodiacală

Zodiacal light from La Silla ObservatoryDeşi poate uitându-vă la titlul acestui post vă vin în minte tot felul de lucruri mistico-magice, lumina zodiacală nu este nici unul dintre acestea, ci o frumoasă strălucire a cerului de seară sau de dimineaţă. Zilele acestea de primăvară sunt propice pentru astronomii din emisfera nordică în căutarea luminii zodiacale.

Pe cât de frumoasă şi de misterioasă e, pe atât de greu de sesizat. De ce greu? Pentru că avem nevoie de un cer negru ca păcura, fără poluare luminoasă, pentru a o putea vedea. Lumina zodiacală apare primăvară, după amurg ca un con de lumină şi poate fi urmărită de-a lungul eclipticii. Toamna ea apare pe cerul de dimineaţă. Frumuseţea ei se poate vedea în fotografia alăturată, dar originea ei a rămas până nu demult un mister.

Lumina zodiacală este cunoscută încă de pe vremea profetul islamic Mohamed, care a descris-o, în contextul celor cinci rugăciuni ale zilei şi a numit-o „zorii falşi” (al-fajr al-kaadhib‎ الفجر الكاذب).  El face distincţia între lumina zodiacală de seară şi crepusculul de dimineaţă. Aceste descrieri astronomice şi aplicaţii practice au fost un element vital în definirea epocii de aur a astronomiei islamice.

Cercetările ulterioare au demonstrat că lumina zodiacală se formează cu ajutorul luminii solare care se reflectă în minusculele fire de praf care se străbat haotic zona interioară a sistemului solar. Din moment ce strălucirea e mai puternică de-a lungul eclipticii, este logic să presupunem că asteroizii au avut un rol important în formarea sa. Descoperirile recente au stabilit că praful cometelor trebuie să joace un rol important în această mixtură de praf.

Dar până când oamenii de ştiinţă vor determina cu exactitate compoziţia prafului care este „vinovat” pentru lumina misterioasă, vă invit să o căutăm pe cerul serii. Iar dacă nu o vom vedea vă invit să ne bucurăm de Apod-ul zilei de 12 februarie 2009, o fericită întâlnire între Caleea Lactee şi lumina zodiacală.

Reclame

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: