M66 – spectacolul de departe

După o scurtă vacanţă de Paşti, Astroclick îşi reia activitatea şi va continua să vă provoace să descoperiţi cerul şi minunile universului care ne înconjoară. Dacă aveţi sugestii sau doriţi ca Astroclick să abordeze un subiect anume simţiţi-vă liberi să scrieţi un e-mail la adresa astronomyclick@gmail.com. Şi cum tot au fost Paştile cadoul Astroclick pentru voi este un frumos M66, fotografiat de Hubble. Aveţi în continuare povestea sa.

Telescopul spaţial Hubble a reuşit să surprindă o imagine spectaculoasă cu cel mai masiv membru al Tripletului din Leo. Cunoscută sub numele de M66, galaxia are o formă ciudată, cu braţe spiralate asimetrice şi cu un nucleu aparent deplasat. Această formă caracteristică este cauzată în principal de către atracţia gravitaţională a celor două galaxi vecine. M66 se află la o distanţă de aproape 35 de milioane de ani-lumină în constelaţia Leo. Împreună cu M65 şi NGC 3628 formează un trio de galaxii-spirală, totuşi M66 fiind cea mai mare dintre ele cu un diametru de 100.000 de ani-lumină.

M66 se află în topul galaxiilor cu cele mai multe explozii de tip supernovă. Galaxia-spirală a găzduit din 1989 spectacolul final a trei supernove, ultima fiind chiar anul trecut în 2009. O supernovă este, de fapt, o explozie stelară care poate la momentul producere să depăşească în strălucire galaxia ce o găzduieşte. Strălucirea aceasta se va diminua pe parcursul a câtorva săptămâni sau luni. În timpul vieţii sale, supernova radiază la fel de multă energie cât ar radia Soarele nostru pe durata a 10 miliarde de ani.

Puteţi şi voi să observaţi pe cerul de seară în constelaţia Leo frumosul M66 cu ajutorul unui telescop sau a unei lunete. Şi cum această galaxie face parte din catalogul Messier vă reamintim să participaţi la concursul Maratonul Messier 2010 organizat de site-ul AstroInfo.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: