Hubble la aniversară

Astăzi, 24 aprilie 2010, NASA si Institutul Ştiinţific al Telescoapelor Spaţiale sărbătoresc 20 de ani de existenţă a telescopului spaţial Hubble. Cele două organizaţii marchează acest eveniment în Baltimore prin prezentarea unei noi fotografii uimitoare realizate de Hubble şi prin diverse activităţi educaţionale online. De asemenea NASA oferă posibilitatea oamenilor obişnuiţi să exploreze galaxiile din confortul locuiţelor lor sau să trimită prietenilor carduri cu telescopul Hubble.

Fotografia spectaculoasă care va fi prezentată azi publicului şi pe care o puteţi vedea în stânga sus reprezintă o mică porţiune din bine-cunoscutelor zone în care iau naştere noi stele, Nebuloasa Carina. Stâlpi înalţi de 3 ani-lumină compuşi din hidrogen răcit şi praf se înalţă ca un zid al nebuloasei.

Hubble este cel mai longeviv, notoriu şi prolific observator spaţial. A fost lansat pe 24 aprilie 1990 de către naveta spaţială Discovery, în cadrul misiunii STS-31. Descoperirile lui Hubble au revoluţionat aproape toate domeniile cercetării astronomice de la cea planetară până la cosmologie. Până în prezent Hubble a observat peste 30,000 de zone celeste şi a produs mai mult de jumătate de milion de fotografii. Ultima misiune de întreţinere a Hubble a avut loc în mai 2009. În urma acestei misiune puterea telescopului s-a mărit de 100 de ori.

Îi dorim telescopului Hubble şi cercetătorilor care se ocupă de el cât mai mulţi ani de activitate. Totuşi se preconizează că în perioada 2013-2021, Hubble să fie scos de pe orbită şi înlocuit cu un alt telescop mai performant. Până atunci sperăm ca telescopul spaţial Hubble să mai dezvăluie şi alte mistere ale universului.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: